مقالات

معرفی انواع مواد قالبگیری دندانپزشکی

مواد قالبگیری دندانپزشکی

 

قالب گیری در دندانپزشکی

در بیشتر فرایندهایی که در جهت درمان های دندانپزشکی انجام میشوند قالب گیری دندان یک امر ضروری به شمار میرود. قالب گیری در جهت ایجاد کردن یک مدل انجام میشود که برای آگاهی از شرایط دندان و دهان بیمار، ساخت تری اختصاصی و کراون موقت به کار میرود.

تکنیسین های لابراتوار نیز برای ساختن یک کست از فک شخص از این پروسه استفاده میکنند. انواع مختلفی از مواد قالبگیری دندانپزشکی تولید و به بازار عرضه میشوند که هر یک از آن ها ویژگی های مخصوص به خود را دارند.

 

مواد قالب گیری دندان چیست؟

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سطوح دندان ها روش های مختلفی وجود دارند اما هیچ کدام از آن ها به اندازه قالب گیری قادر به نشان دادن جزئیات نیستند. تمام مواد قالبگیری دندانپزشکی قادر هستند به بهترین شکل سطوح دندان را به دندانپزشکان نشان دهند و به  آن ها کمک شایانی در زمینه انتخاب بهترین روش درمان کنند.

مواد قالب گیری دندان باید به گونه ای باشند که کمترین حساسیت را ایجاد کنند به همین جهت از مواد هایپو آلرژن برای انجام این کار بهر میبرند. این متریال به هیچ وجه نباید زمان خارج شدن از دهان تغییر وضعیت پیدا کنند. بهتر است این متریال هیدروفیل بوده تا در محیط مرطوب دهان دچار آسیب دیدگی نشوند.

 

روش استفاده از مواد قالب گیری دندان

برخی از مواد قالبگیری دندانپزشکی به شکل پودری هستند که از میان آن ها میتوان به آلژینات اشاره کرد. این مواد پودری باید با آب ترکیب شوند تا حالت خمیری شکل پیدا کنند. پس از گذشت مدتی این مواد را روی دندان ها میگذارند.  دندان ها نیز روی این متریال فرورفتگی ایجاد میکنند.

در ادامه این قالب را خارج کرده و با کمک گچ مخصوص اقدام به پر کردن جای خالی دندان ها روی قالب میکنند و به این شکل یک نمای سه بعدی از ساختار دندان ها به وجود خواهد آمد.

مواد قالبگیری دندانپزشکی دیگری مانند  پوتی و واش وجود دارند که به شکل خمیری می باشند و بعد از اینکه با اکتیویتور تماس پیدا میکنند سفت شده و روی دندان ها قرار میگیرند.

 

انواع مواد قالبگیری دندان

اکثر مواد مواد قالبگیری دندانپزشکی دارای خاصیت ارتجاعی هستند که عموما در 4 دسته زیر قرار میگیرند:

هیدروکلوئید ها

پلی سولفید ها

سیلیکن ها

پلی اتر ها

 

انواع روش های قالب گیری دندان

قالب گیری دندان به دو روش کلی انجام میشود که در ادامه آن ها را شرح میدهیم:

روش سنتی

در روش سنتی حجم مشخصی از مواد قالبگیری دندانپزشکی را روی تری میگذارند و سپس داخل دهان شخص قرار میدهند. پس از انجام این کار تا مدت زمان مشخصی صبر میکنند تا این مواد روی دندان ها باقی بمانند.

روش دیجیتالی

مراکز مجهز دندانپزشکی از این روش در جهت قالب گیری استفاده میکنند. برای انجام این کار از یک دوربین کوچک دهانی که مشابه عصا است بهره میبرند. در ادامه تصاویری از دندان های شخص ایجاد میشوند که با کمک نرم افزارهای مخصوص تجزیه و تحلیل میگردند.

 

مزایا و معایب استفاده از مواد قالبگیری

مواد قالبگیری دندانپزشکی نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند. این مواد برای گرفتن اثر قالب دندان‌ها به منظور تهیه تعویض دندان‌های مصنوعی و ترمیمی مورد استفاده قرار می‌گیرند. ما به طور جامع به این مواد را از منظر کاربرد و عوامل مهمی که تصمیم‌گیری در مورد استفاده از آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند صحبت میکنیم.

مزایا

دقت بالا

از مزایای بزرگ مواد قالبگیری دندانپزشکی، دقت بالا در گرفتن اندازه دندان‌هاست. این مواد به دندانپزشکان اجازه می‌دهند تا به دقت بیشتری در تهیه قالب‌های دندانی بپردازند، که در نتیجه ترمیم‌ها و تعویض‌های دندانی بهتری ارائه می‌دهند.

 

معایب

همانطور که در مورد مزایا صحبت کردیم، مواد قالبگیری دندانپزشکی دارای معایبی نیز هستند که باید در نظر گرفته شوند.

 زمان مصرف

یکی از معایب اصلی مواد قالبگیری دندانپزشکی، زمان مصرف طولانی آنهاست. برای انجام مراحل قالبگیری و تهیه دندان‌های مصنوعی، زمان زیادی صرف می‌شود.

احتمال ایجاد خطا

استفاده نادرست از این مواد ممکن است به خطاهایی در تهیه قالب‌ها منتهی شود. این خطاها ممکن است به نتایج نامناسب در ترمیم و تعویض دندانی منجر شوند.

 

قالب گیری با آلژینات

آلژینات ها عموما پودرهایی به رنگ های صورتی یا سفید می باشند که با حجم معینی از آب ترکیب شده تا به شکل خمیری دربیایند. پس از آماده شدن آن ها را درون ظرف مخصوص گذاشته و به درون دهان در جهت قالب گیری منتقل میکنند.

سیلان این متریال موجب میشود که به فضای اطراف بافت های سخت و نرم نفوذ پیدا میکند و این پروسه تا زمانی که سخت شود ادامه پیدا خواهد کرد. در نهایت این مواد به حالت یک ژل سخت درآمده و از دهان شخص خارج میگردند.

 

ویژگی های آلژینات بایر نسبت به سایر مواد قالبگیری دندانپزشکی

آلژینات بایر دارای ویژگی های بسیاری است که آن را  نسبت به سایر مواد قالبگیری دندانپزشکی متمایز ساخته است. در ادامه این ویژگی ها را بیان میکنیم:

حلالیت آسان با آب

مناسب جهت استفاده به منظور ساخت قالب برای  پروتزهای متحرک کامل

بدون مواد شیمیایی و نگهدارنده

دارای الاستیسیته بالا

قادر به ثبت جزئیات

دارای توانایی بالا

بدون گرد و غبار

پایداری طولانی مدت

پردازش بینظیر

یک نظر در “معرفی انواع مواد قالبگیری دندانپزشکی

  1. Anika4036 گفت:

    Modern Talking был немецким дуэтом, сформированным в 1984 году. Он стал одним из самых ярких представителей евродиско и популярен благодаря своему неповторимому звучанию. Лучшие песни включают “You’re My Heart, You’re My Soul”, “Brother Louie”, “Cheri, Cheri Lady” и “Geronimo’s Cadillac”. Их музыка оставила неизгладимый след в истории поп-музыки, захватывая слушателей своими заразительными мелодиями и запоминающимися текстами. Modern Talking продолжает быть популярным и в наши дни, оставаясь одним из символов эпохи диско. Музыка 2024 года слушать онлайн и скачать бесплатно mp3.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *